De ce cheltui buget de marketing pe un fotograf profesionist? – I

by Gabriel Nedelcu

Azi oricine îşi poate cumpăra un DSLR bunicel . Lumea crede că asta înseamnă că oricine poate să facă o poză reuşită şi deci, că oricine poate fi un fotograf bun.

Şi atunci de ce să plăteşti un fotograf profesionist, cu experienţă şi pretenţii, când poţi plăti orice tânăr dornic de afirmare, cu o camera foto mai răsărită în dotare.

Câteva puncte ne diferenţiază:

  1. Nu îi ies pozele din întâmplare – Tinerii din ziua de azi sunt foarte creativi cu aparatele foto şi sunt peste tot. E adevărat. Şi uneori au şansa să surprindă momente excepţionale sau descoperă un efect special obţinut dintr-o setare întâmplătoare a camerei foto. Diferenţa dintre un fotograf profesionist şi acest tânăr este că primulobţine întotdeauna intenţionat un anumit tip de imagine. Ştie ce să facă pentru a obţine un efect, pentru a încărca fotografia cu o atmosferă pentru a transmite un mesaj. Când un client vine la un fotograf profesionist şi cere un anume rezultat, fotograful ştie exact ce are de făcut, ce lumini să folosească, ce obiective să schimbe, ce încadraturi să caute, ce parametrii să controleze. Din studiu şi din experienţă. Un fotograf profesionist nu o va lua pe încercate, poate poate îi iese iar…
  2. Înţelege clientul – Fotograful profesionist depinde de relaţia cu clienţii săi. Dincolo de capacitatea de a transpune ideile în imagini potrivite pentru campanie, un fotograf profesionist știe. Știe să ia un brief, ştie să pună lucrurile în context, ştie să lucreze cu termene de livrare, contracte şi facturi, ştie când şi cum să răspundă la telefoanele îngrijorate ale unui account manager şi ştie cum să rezolve situaţia atunci când clientul are o nemulţumire. La sfârşitul zilei un fotograf profesionist este un partener complet pentru un brand manager dintr-o companie sau un pentru director de creaţie dintr-o agenţie.
  3. Aduce tot ce e necesar într-un proiect – Fotografia publicitară nu se rezolvă doar cu un om în spatele unei camera de fotografiat şi un subiect în faţa acestuia. Un set de fotografii pentru o campanie serioasă are nevoie de research, locaţii, lumini, obiective, asistenţi, fundaluri, obiective, stilişti, editori… Deşi la prima vedere nu pare, fotografia e o muncă de echipă. Iar un fotograf profesionsit aduce întotdeauna tot ce e nevoie într-un proiect. Un fotograf profesionist e bine conectat şi poate pune la dispoziţia clientului toate resursele pentru a livra imaginile care apar în reviste, pe produse sau în campanii publicitare outdoor. Nu doar nişte simple poze…

Mai sunt cel puţin două motive bune pentru care a plăti un profesionist în domeniul fotografiei e o investiţie de bună calitate. Revin cu ele la sfârşitul acestei săptămâni. Până atunci mi-ar plăcea să culeg câteva din impresiile oamenilor de marketing sau ale brand managerilor care au lucrat cu fotografi.

Aţi văzut diferenţa între un profesionist cu experienţă şi un entuziast cu o cameră scumpă?

Vi s-a părut că preţurile cerute au fost corecte sau prea mari?

Aţi avut parte de consultanţă pe tot parcursul proiectului sau v-aţi dat seama constant că mai trebuie să bugetaţi ceva în plus?