Munca din spatele fotografiei – I

by Gabriel Nedelcu

În spatele fotografiei publicitare de calitate este întotdeauna o muncă neașteptat de serioasă.
În faţă, cee ce vede clientul, compania care foloseşte fotografia sau persoana de la raft, are culori vii, unghiuri inedite şi compoziţii spectaculose. Dar pentru a ajunge la acest rezultat eu încep prin a pune întrebări.

Atunci când mă implic într-un proiect trebuie să pun aceste întrebări ca să mă asigur că pot transfera imaginea din mintea clientului în studio, pe ecranul laptopului şi pe urmă pe materialele de comunicare.

Ideal ar fi să discutăm pe un brief structurat dar asta e subiectul unei postări viitoare. Acum vreau să vorbesc despre partea subtilă, despre nevoile elementare pentru a porni un proiect de fotografie pentru o campanie comercială.

Prima întrebare, poate firesc, este “Ce vrei să faci cu această fotografie?”

Ideal, arta (susţin că fotografia, chiar şi cea publicitară, este o formă de artă) trebuie să transmită emoţie. Dar subtilităţile marketingului modern comportă multe nunanţe iar clientul are întotdeauna mai multe detalii despre cum vrea să vândă şi câtă emoţie e necesară în campania pe care o derulează. Aşa că întrebarea “ce vrei să faci cu această fotografie?” este următă de multe întrebări de urmărire pentru a culege cât mai multe detalii din ceea ce se doreşte. Emoţie… Pozitivă? Negativă? Informare? Acţiune de cumpărare imediată? Formare de opinie? Percepţie?

A doua întrebare este “Cum o vezi tu?”
Când un fotograf te întreabă asta ştii că ai de-a face cu cineva care a mai lucrat câteva proiecte în publicitate până acum. El ştie că viziunea clientului este cea care contează în punctul ăsta şi că propria creativitate trebuie pusă în plan secund. Sunt multe proiecte pe care eu le văd într-un anumit fel când pornesc la drum. Uneori nevoile clientului sunt departe de abordările creative pe care le am eu personal, alteori primesc un pic mai mult credit şi vin şi cu viziunea mea.

Indiferent de “libertatea” pe care o permite proiectul, prioritatea mea este să înţeleg cât se poate de bine ce îşi doreşte clientul. Care sunt acele 1.000 de cuvinte pe care vrea să le spună cu o fotografie pe care eu trebuie să o realizez. Iar această muncă de traducere a cuvintelor în fotografii însemnă plasare şi ajustare de lumini, compoziţie, unghiuri, prelucrări…

Aşa că, la fel ca temele filosofice, orice fotografie se naşte mai întâi din întrebări.
În postările viitoare îmi propun să scriu mai multe despre client şi cum încerc să dezvolt relaţia cu acesta, despre munca în studio, despre brief, despre cum creez diferite interpretări, despre ce înseamnă întreg procesul de fotografiere, despre ROI-ul pe care înţeleg că trebuie să îl aibă clientul din munca mea.

Mă bucur să schimbăm aici păreri pe aceste subiecte şi să aflu care sunt nevoile profesioniştilor din marketing de la un fotograf profesionist.