Te uiti in ochii lor si pe urma faci fotografia

by Gabriel Nedelcu

Acum ceva timp am luat decizia sa ma reorientez mai mult catre fotografie comerciala si de produs.

Dar eu am inceput cu fotografia… cu oameni… Era vorba si de proiecte de fashion dar pentru mine era de fapt foarte important sa am cadre cu oameni, cu persoane, cu “actori” cu ajutorul carora sa imi spun povestea.

Cred ca simpla imagine a unei persoane il face pe privitor sa isi creeze un scenariu, sa isi puna intrebari, sa se gândeasca la ce i s-o fi intamplat, sa flirteze pe ascuns sau sa empatizeze. Cred ca e o forta ascunsa in imaginile cu oameni care merita prinsa mereu, in cele mai bune cadre posibile…

Iar cand vorbesti de forta, de poveste, de inceput o conversatie, e aproape imposibil sa nu iti treaca prin minte si un sportiv de legenda Muhamad Ali.

Am dat acum ceva timp peste ultima fotografie cu celebrul campion in viata si am fost impresionat. Despre asta e vorba… Despre conversatia pe care o porneste imaginea asta… Despre controversa… Si despre forta aia incredibila pe care fotograful a prins-o in ochii lui Ali. Asta mi-a adus aminte si de o lectie pe care mi-am notat-o, acum foarte mult timp:

“Orice ar fi, Gabi, mai intai te uiti in ochii lor, cauti povestea, si abia dupa faci fotografia.” 

Cu siguranta se poate sa fiu foarte subiectiv. Cine ma cunoaste stie ca sunt un fan al sportului si al artelor martiale si normal ca o astfel de imagine, incarcata de  istoria puternica din spate, ma impresioneaza.

Dar e ceva acolo cu care am rezonat, e ceva ce imi propun si in sedintele foto pe care le fac.

Nu cred ca o sa obosesc niciodata sa incerc sa inteleg care e bucuria pe care o simte un sportiv, cum il provoaca efortul, care sunt emotiile din spatele competitiei sau cum se vede pe fata lor determinarea. E adevarat ca genul asta de povesti sunt greu de prins intr-o singura imagine si tot timpul simt presiunea de a trage cadrul ala perfect, cadrul care sa spuna corect povestea, imaginea aia care sa faca inconjurul lumii cum e cea cu Ali.

Dar orice ar fi, inainte sa incep, inainte sa trag primul cadru, ma uit in ochii lor. Cei cu care ma intalnesc prima oara ma intreaba uneori de ce ma uit un pic ciudat la ei…  Le caut povestea. Urmeaza o sedinta foto, vreau sa pot sa spun ceva adevarat despre ei.